Sterk in je werk levert 25.000 deelnemers een loopbaantraject op

17-01-20

Loopbaancoaches van het project ‘Sterk in je werk, zorg voor jezelf’ adviseerden in de afgelopen drie jaar al 15.000 medewerkers in zorg en welzijn op het gebied van hun carrière. Het project wordt gerund door CNV Zorg &Welzijn en RegioPlus (het samenwerkingsverband van 14 regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn) en is mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS. Een tussenevaluatie laat zien welke mooie resultaten het project tot nu toe heeft opgeleverd.

Tussenevaluatie
Wat in 2016 begon als een traject voor praktisch opgeleide oudere medewerkers die hun baan dreigden te verliezen, is uitgegroeid tot een programma voor iedereen die in zorg en welzijn werkt of wil gaan werken. De coaches geven zorg- en welzijnsmedewerkers inzicht in kansen op andere functies, cursussen en events die daartoe bijdragen. Daardoor neemt het zelfvertrouwen en het plezier in het werk toe. Sterk in je werk draagt daarmee ook direct bij aan het behoud van de broodnodige medewerkers in de zorg.

De tussenevaluatie (2.151 deelnemers) laat zien dat Sterk in je werk niet zomaar een van de vele projecten en initiatieven voor het behouden en aantrekken van medewerkers in de zorg is. Het aanbieden van een (korte) loopbaanondersteuning maakt écht een verschil, het draagt aantoonbaar bij aan een betere arbeidsmarkt. De belangrijkste conclusies:

  • Meer medewerkers blijven kiezen voor zorg en welzijn én voor hun werkgever. Het grootste percentage van de deelnemers werkt al in zorg en welzijn en geeft na deelname aan het coaching traject aan hun baan liever te willen behouden dan elders aan de slag te gaan.
  • Een belangrijke factor in het succes van Sterk in je werk is de begeleiding door de loopbaancoaches en hun goede adviezen.
  • Door het advies en de begeleiding weten deelnemers aan Sterk in je werk beter wat ze willen, wat ze kunnen en hoe ze hun kans op werk kunnen vergroten. 
  • Sterk in je werk stimuleert behoud en draagt bij aan nieuwe instroom 

Sterk in je werk en SIGRA
Tussen september 2016 en december 2018 hebben zich ruim 15.065 mensen voor Sterk in je werk aangemeld (eind 2019 zijn dat er 25.000). SIGRA coördineerde voor 9% van de deelnemers (1.292) het initiatief in de regio Amsterdam, Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland-Noord. Daarmee staat deze regio in de top vijf van regio’s met het grootste aantal deelnemers. Sterk in je werk loopt in ieder geval nog door tot en met 2021.

Klik hier voor het volledige rapport 

Aantal aanmeldingen Sterk in je werk

Dit onderwerp is onderdeel van het programma Arbeidsmarkt & Onderwijs