Zijn jouw collega’s digitaal vaardig genoeg?

06-09-19

Medewerkers in zorg en welzijn krijgen steeds vaker te maken met digitalisering en het gebruik van zorgtechnologie. Uit onderzoek blijkt echter dat 1 op de 10 medewerkers nog een digitale starter is. De verdergaande digitalisering heeft nadelige gevolgen voor het werkgeluk van de digitale starter en de efficiëntie in zorg en welzijn. SIGRA organiseerde op 9 juli een informatiebijeenkomst waarin werd uitgelegd hoe organisaties digitaal vaardig(er) kunnen worden door het project ‘Digitale Vaardigheden’ en de inzet van de landelijke kennissite www.digivaardigindezorg.nl.

Suzanne Verheijden, voormalig projectleider bij ’s Heeren Loo en nu landelijk projectleider, presenteerde tijdens de informatiebijeenkomst alle ontwikkelingen en haar ervaringen over de implementatie van het project bij diverse zorg- en welzijnsorganisaties.

Investeringen en winst

Belangrijke investeringen bij het project zijn een interne projectleider, een goede interne communicatiestrategie en het opleiden van digicoaches. Dit kunnen bijvoorbeeld digitaal vaardige collega’s zijn, die digitale starters ondersteunen bij het maken van de leermodules. Om te bepalen of iemand een digitale starter is en te zien waar de ontwikkelpunten liggen, wordt gestart met een zelfscan. Alle zelfscans bij elkaar vormen ook een representatieve 0-meting in hoeverre uw organisatie digitaal vaardig is. Het digitaal vaardig maken van een digitale starter levert gemiddeld 100,8 uur tijdswinst op per medewerker per jaar.Tijd die beter besteed kan worden aan de cliënt of patiënt.

Bestaande leermodules

Voor de VVT en gehandicaptenzorg liggen er al mooie voorbeelden, die kosteloos beschikbaar zijn. Verschillende leermodules en de zelfscan zijn beschikbaar via de landelijke kennissite www.digivaardigindezorg.nl. Voor andere werkvelden binnen de sector bestaan er ook mogelijkheden, maar zal er wellicht meer moeten worden geïnvesteerd in het ontwikkelen van aanvullende leermodules. Zo wordt er momenteel gewerkt aan het ontwikkelen leermodules voor ziekenhuizen.
Download hier de presentatie van Suzanne Verheijden voor meer informatie

Regionale Aanpak Kwaliteitskader

In de regio Amsterdam wordt vanuit Regionale Aanpak Kwaliteitskader (RAK) in de verpleeghuiszorg al een start gemaakt met de implementatie van het project Digitale Vaardigheden, in het deelproject Technologische Innovaties. Sacha Gramberg, projectleider Technologische innovaties, nam de aanwezigen mee in het projectplan.
Lees meer over het RAK

Geïnteresseerd in het project?

SIGRA is bereid om voor geïnteresseerde leden als regionale facilitator en programmamanager te fungeren. Hierbij kunnen de kennis en expertise vanuit elders in het land en Suzanne Verheijden geraadpleegd worden. Ben je geïnteresseerd in het project en de mogelijkheden? Of ontvang je graag meer informatie over het project? Neem dan contact op met Mark van Duin, via mvduin@sigra.nl of 06-58084236.

*Onderzoeksresultaten zijn afkomstig vanuit de resultaten van het project Digitale Vaardigheden bij ’s Heeren Loo.

Zijn jouw collega’s digitaal vaardig genoeg? | ZWPlus

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.